Çocuk diş hekimliğinin birincil amacı, çocukların ağız ve diş sağlığında oluşan problemleri tedavi etmekten önce, bu problemleri önlemek için gereken önlemleri almaktır. Bu amaçla uygulanan diş hekimliği prosedürlerine "koruyucu diş hekimliği" denir. Çocuk diş hekimliğinde uzmanlaşmış, pediatrik diş hekimlerine ise pedodontist denir.
Çocukların ve Bebeklerin Süt Dişleri Neden Çürür?
Süt dişleri normal dişlere göre daha çok organik madde içerdiklerinden çürümeye daha yatkındırlar.
Bunun yanında, ilk aşamada çürükten dolayı oluşan hafif ağrı veya diş hassasiyetini çocuklar fark edemez veya anlatamazlar. Dolayısıyla ancak çürük büyüdüğünde ve dayanılmaz bir ağrıya sebep olduğunda çürüğü fark ederler, bu durumda da diş kurtarılamayabilir ve çekilmesi gerekebilir.
Çocukların diş bakımında ebeveynlerin davranışları önemlidir. Çocukların çok fazla şekerli gıda yemesine izin vermek veya çocukları yemek aralarında şekerli içeceklere alıştırmak, çocukların diş sağlığını olumsuz yönde etkiler. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları süt dişlerini korumak için gereklidir. Ebeveynler çocukları diş fırçalama konusunda da eğitmeli, teşvik etmeli ve diş fırçalarken asiste etmelidir.
Süt Dişleri Neden Vardır? Süt Dişleri Ne İşe Yarar?
Süt dişlerinin ana görevi, kalıcı dişlerde de olduğu gibi, gereken şekilde beslenmeyi sağlamaktır.
Çocuklarda süt dişleri, çocukların doğru şekilde konuşmayı öğrenmesi için de gereklidir.
Süt dişleri, kalıcı dişler için yer tutma görevini de üstlenir, ve kalıcı dişler çıkarken onlara rehberlik ederler.
Süt Dişlerindeki Çürükler Nasıl Tedavi Edilir? Çocuklara Diş Dolgusu Yapılır Mı?
Süt dişleri, tedavi edilmedikleri durumda kalıcı dişler gibi iltihaplanma, kötü koku, çiğnemede zorluklar, şiddetli ağrı ve sızıya sebep olurlar. Dolayısıyla süt dişleri, çocuğun sağlığı ve gelişimi için tedavi edilmelidir.
Süt dişlerinin çekilmek yerine kurtarılması ve kendiliğinden düşene kadar ağızda tutulması da önemlidir, çünkü süt dişleri çekildiğinde kalıcı diş için yer tutma fonksiyonları da ortadan kalkar. Dolayısıyla, diş dolgusu gibi yöntemlerle kurtarılamayan dişler, konuşma ve diş bozukluklarına, çene gelişiminde bozukluğa ve kalıcı dişlerdeki çarpıklığa sebep olabilir. Bunun yanında, tedavi edilmeyen dişler enfeksiyonun yayılmasıyla daha genel sağlık problemlerine sebep olabilir.
Bebeklerde Diş Temizliği Nasıl Yapılır? Bebeklerde Diş Nasıl Fırçalanır? Çocuklarda Diş Fırçalamaya Ne Zaman Başlanmalıdır? Çocuklara Diş Fırçalama Nasıl Öğretilir?
Ağızda dişler ilk çıkmaya başladığından itibaren, bebeklerin dişlerinin temizliği yapılmaya başlanmalıdır. Sabah ve akşam yemeklerinden sonra, dişlerin yüzeyleri ıslak bir gazlı bezle veya tülbentle hafifçe silinerek temizlenebilir. Arka dişlerin çıkmasıyla beraber, 2.5-3 yaşlarında da, ağız ve diş bakımına diş fırçasıyla devam edilmelidir.
Küçük çocuklara diş fırçalama tekniğini öğretmektense, onlara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak daha önemlidir. Genellikle çocuklar dişlerini fırçalarken belirli diş yüzeylerini atlarlar ve genellikle dişlerin sadece ön ya da üst taraflarını fırçalarlar, dolayısıyla bir ebeveyn gözetimi altında diş fırçalamaları gerekir. Önemli olan çocukların küçük yaşlarda istekli bir şekilde diş fırçalama alışkanlığı kazanmaya yönlendirilmesidir.
Comments