Diş Fırçalama
Diş sağlığını korumanın en etkili ve basit yolu, dişleri günde iki kez fırçalamak ve ideal olarak iki günde bir diş ipiyle temizlemektir.
Ağızda köprü varsa, yiyecek ve plakların toplanmaması için köprünün alt kısımları düzenli olarak diş ipiyle temizlenmelidir. Kısmi ve tam protezler de düzenli olarak temizlenmelidir, çünkü protezlerde biriken yemek artıkları ve plaklar diş çürüğüne yol açabilir. Takma dişler yatmadan önce mutlaka çıkarılmalıdır, temizlenmelidir ve antiseptik bir solüsyon içinde tutulmalıdır.
Doğru Diş Fırçalama Tekniği
Dişler günde en az iki kere fırçalanmalıdır, ve kullanılan fırçanın türü kullanılma sıklığı kadar önemli değildir. Modern diş fırçalarının çoğu kalitelidir, fakat ağzın tüm bölgelerine ulaşabilmesi için başı küçük bir fırça kullanmak önemlidir. Sert kıllı bir fırça kullanmak diş temizliği için gerekli değildir, hatta yumuşak ve orta sertlikte bir diş fırçası daha yararlıdır. Fırçanın kullanım ömrünü arttırmak için fırça kullanılmadan önce kurumaya bırakılabilir. Kıllar yana doğru eğildiğinde yeni bir fırça alınmalıdır. Diş fırçası kullanımdan önce ıslatılmamalıdır ve sadece nohut büyüklüğünde diş macununun eklenmesi yeterlidir. Aynı şekilde, kullanılan diş macununun markasından çok kullanılma sıklığı önemlidir.
Etkili diş fırçalama, sadece diş yüzeyini temizlemekle kalmaz, aynı zamanda diş etlerinin uyarılmasını ve kan dolaşımını da sağlar. Dolayısıyla, dişler fırçalanırken diş etlerinin de fırçalanması önem taşır. Diş fırçalarken şu maddeler göz önünde bulundurulmalıdır:
Öncelikle bir diş fırçalama rutini oluşturulmalıdır. Aynaya bakarak, sistemli bir şekilde ağzın her kısmının temizlendiğinden emin olunmalıdır, aksi halde bazı dişlerin veya dişlerin bazı kısımlarının atlanması mümkündür.
Diş boynu (dişin kökün üstünde kalan kısmı) kolay aşındığından, dişleri öne ve arkaya doğru sert bir biçimde fırçalamaktan kaçının. Aksi taktirde dişleriniz aşınacak ve hassasiyeti artacaktır.
En doğru diş fırçalama, fırçayı dişleri diş etinden diş boynuna doğru yuvarlayarak ve diş fırçasının boşluklara girmesini sağlayarak uygulanır.
Diş etleriniz sağlıklıysa, sert bir diş fırçası bile diş etlerinizi kanatmayacaktır. Eğer diş etleriniz kanıyorsa, bu diş etinizin daha az değil, daha fazla fakat daha yumuşak fırçalanması gerektiğinin işaretidir.
Dişler fırçalandıktan sonra ağzın çalkalanmasına gerek yoktur, sadece diş fırçasının tükürülmesi yeterlidir. Suyla çalkalamak dişleri koruyan flor miktarını azaltacaktır.
Arayüz Fırçası Kullanımı
Özellikle diş eti çekilmesi durumunda mutlaka ara yüz fırçası kullanılmalıdır, çünkü çekilmeyle beraber oluşan boşluklar bakteriler için uygun birikme ve çoğalma alanlarıdır. Yemeklerden sonra dişlerin araları mutlaka temizlenmelidir. Ağızda porselen köprü varsa her yemekten sonra köprünün altı temizlenmelidir. Ortodontik tedavi gören hastalarda, ağız hijyenini sağlamakta genelde diş fırçası yetersiz kalmaktadır, bu nedenle ara yüz fırçasıyla tellerin arası temizlenmelidir.
Diş İpi Kullanımı
Yaklaşık 50 cm uzunluğunda diş ipi koparın, uçlarını orta parmaklarınızın etrafına ortada yaklaşık 10 cm ip kalana kadar sarın.
Diş ipini baş parmak ve işaret parmağı arasında tutun, ve diş ipini yumuşak bir şekilde dişler arasında yukarı aşağı hareket ettirin. Ardından diş ipini diş etine doğru aşağı çekin, ancak diş etinize zarar vermeyin.
Her diş için aynı işlemi ipin kullanılmamış kısmıyla tekrarlayın.
Comentários